Xerrada-taller alimentació Escola Bressol: parlem dels canvis en les recomanacions

El passat 29 de maig vam tenir ocasió de col·laborar altre vegada amb l’Escola Bressol Turó per oferir a les famílies interessades una xerrada sobre alimentació del nen petit. Aprofitant que a inicis del mes de maig es va presentar la nova guia de recomanacions de Salut Pública per a l’alimentació de nens i nenes de 0 a 3 anys editada per la Generalitat de Catalunya, vam voler compartir i posar sobre la taula amb les famílies les noves recomanacions que ja feia temps que estavem incorpornat des de la consulta. La guia s’ha elaborat amb  la revisió bibliogràfica més recent i el treball i consens de diferents professionals.

Els canvis més significatius de la nova guia són:

  • Alletament matern exclusiu fins als 6 mesos
  • Introducció progressiva i flexible de nous aliments
  • Reduir les quantitats de menjar
  • No allargar el tirturat

En la xerrada vam donar especial importància a respectar les quantitats i les preferències dels infants. L’acte de l’alimentació és un moment on es consolida l’adquisició d’hàbits salutdables en l’edat adulta així com per reforça vincles amb els cuidadors, pare o mare. En aquest sentit, es recomana deixar que siguin els nens qui decideixin la quantitat que volen menjar.S’ ha de respectar quan el nen o nena diu que no pot més.

Els pares i mares assistents van poder participar d’activitats participatives i del debat obert per poder expressar dubtes i pors que tenim sobre l’alimentació dels fills.

Actualment, des de l’ Agència de Salut Pública de Catalunya, s’està replantejant oferir canvis també en la revisió de la piràmide d’alimentació saludable. L’última versió de la piràmide  és del 2012. Una comissió d’experts es reuniran aquest estiu per consensuar una nova versió . Un dels temes a debatre és si s’ha de mantenir la casella dels aliments de consum ocasional. És a dir, galetes, brioixeria, gelats, sucs de fruita, begudes ensucrades, llaminadures, pastisseria, snacks i els embotits més greixosos.

Piràmide Alimentació Saludable. Agència de Salut Pública de Catalunya, 2012

Un dels objectius de la piràmide és facilitar als ciutadans una adequada selecció dels aliments que cal consumir per fer una alimentació equilibrada.

Una bona alimentació millora el rendiment físic i psíquic i protegeix contra malalties cardiovasculars, el càncer i altres trastorns crònics. Només el 12% de la població segueix la recomanacions de consumir cinc racions de fruita i/o verdura al dia.

Advertisements

Quant a CAP Turo de la Peira

Centre assistència primària Nou Barris Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Pediatria, Promoció de la Salut i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Ens interessa la teva opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s