Entrevistes al CAP TURO: Ana I. Martin, infermera i diplomada en nutrició i dietètica

CC by A.I. Martin i CAP Turó

CC by A.I. Martin i CAP Turó

Entrevista a Ana I. Martin, Infermera d’atenció primària i diplomada en Nutrició i dietètica.
Personalment es defineix com una persona optimista, amb ganes d’aprendre i millorar en tots els nivells.
Professionalment es considera responsable, treballadora i col·laboradora amb els companys, respectuosa i empàtica amb els pacients.
• Com recordes el teu primer treball d’infermeria?
Doncs d’això fa ja uns 17 anys, va ser a l’antic Hospital de Sant Pau. Vaig començar amb unes suplències a l’estiu en el servei de pediatria. He de confessar que ho vaig passar molt malament, em donava molt de respecte els infants i darrere hi havia moltes situacions emocionalment fortes.

• Com va començar la teva dedicació a l’atenció primària?
Tenia família i els horaris a l’hospital eren molts complicats. Així que vaig optar per presentar-me a unes oposicions. Al principi em va costar adaptar-me, perquè sempre havia treballat a l’hospital. Però, ara, un cop adaptada, gaudeixo molt. Amb el treball del dia a dia a la consulta aplico la meva empremta personal.

• D’on ve el teu interès per l’alimentació i la nutrició?
Va començar a la consulta a les visites dels pacients crònics: hipertensió, diabètis, colesterol alt, etc. A l’hora de donar recomanacions alimentàries específiques em sentia molt insegura. Així com a nivell personal per millorar la meva salut a través de l’alimentació i a nivell familiar em sentia responsable de transmetre als meus fills una bona educació alimentària.

• A la teva consulta diària apliques aquests coneixements?
Si, és clar, a la consulta, ja sigui com a infermera o dietista, està la funció educativa. Així que, en base els nous avenços i evidències dono recomanacions alimentàries, proposo alternatives més saludables i planifico pautes alimentàries personalitzades.

• Els refrescos de cola són de les begudes més venudes al món després de l’aigua. Actualment estan molt de moda les presentacions light, 0%, amb edulcorants. És recomanable el seu consum?
Les begudes de cola estan dintre del grup de “calories buides”, és a dir, és un aliment amb una elevada densitat calòrica i baixa densitat nutricional, aporta moltes calories i pocs nutrients saludables. Una llauna normal aporta unes 136 quilocalories, no aporta proteïnes ni greixos, el 100% són hidrats de carboni en forma de sucres absorció ràpida (33g  per llauna que equivalen a uns 4 sobres de sucre, i sodi 15g).

En la piràmide alimentària estan representats en el vèrtex, això vol dir que el seu consum no ha de ser diari, sinó ocasional.

Respecte a la versió light, una llauna aporta 0,2 quilocalories. No aporten sucres, ni greixos, ni proteïnes. La versió “0%” té un aport calòric de 0,5 quilocalories, sense sucres, greixos i sense proteïnes. Ambdós són productes pràcticament sense calories, “light” en aquest cas, significa, sense sucres.

Cal no confondre el significat de “light” en altres productes alimentaris, en què “light” significa que tenen un 30% menys del seu component principal, sigui sucres o greixos respecte a l’original.

La principal diferència entre aquestes versions és la proporció utilitzada d’edulcorants: Aspartam, Acesulfam-k i ciclamat sòdic.

• Hi ha algun risc?
No hi ha evidències que les versions light o 0% ajudin a la pèrdua de pes. I en canvi existeixen cada vegada més estudis sobre determinats edulcorants utilitzats, sobretot en productes light o aquells on s’especifica “no conté sucre”, i que paradoxalment es presenten als consumidors com més sans, que demostren el seu efecte nociu sobre la salut, sobretot quan el seu consum és excessiu.

file000342738006• Hi ha algun grup de pacients en el que s’hauria d’aconsellar evitar-los?
Les persones que presenten un trastorn metabòlic anomenat fenilcetonúria (dèficit d’un enzim encarregat de la metabolització de la fenilalanina un aminoàcid) està contraindicat les versions light i 0%, perquè conté fenilalanina, que es troba en l’edulcorant artificial aspartam.

En els diabètics no és recomanable la versió normal, per la gran quantitat de sucre que aporta, provocant un augment brusc de sucre en sang.

En nens en procés de creixement, així com en dones tampoc són recomanables, doncs s’ha vist que la cafeïna així com l’àcid fosfòric poden debilitar els ossos, ja que afecta el metabolisme calci-fòsfor de l’ós en consums elevats.

En nens i adults sensibles als efectes estimulants de la cafeïna tampoc seria aconsellable doncs pot desencadenar nerviosisme, irritabilitat o ansietat. Torno a remarcar sempre i quan, hi hagi un consum excessiu.

Com va dir Paracelso “és la dosi la que fa el verí”.

• Quina alimentació seria l’adequada per prevenir la diabetis?
No solament per prevenir la diabetis sinó altres malalties cròniques (obesitat, hipercolesterolèmia, entre d’altres).

Una alimentació equilibrada i variada, basada en un consum diari de:

  • 5 racions d’ hortalisses (una cuita i l’altre crua al dia) i fruita (assegurar 1 fruita cítrica al dia) de temporada i de proximitat.
  • Consum moderat segons les necessitats individuals (sexe, edat, despesa energètica…) de carbohidrats: patata, llegums, arròs, pasta, pa preferiblement integrals (rics en fibra).
  • 2 racions de proteïna (animal: carn, peix, marisc, ous / vegetal: llegums, fruits secs)
  • Oli oliva per cuinar i amanir.
  • Làctics descremats (iogurt assegurar 1 al dia, llet, formatge) 3 racions al dia.
  • Beure 1,5-2L d’aigua al dia.
  • Fer exercici regular cada dia.
  • Consum ocasional de dolços, brioxeria industrial, embotits, refrescos, sucs industrials, gelats, mantega, paté, alcohol, etc.

• Quins consells donaries als estudiants d’infermeria?
Que mai deixin de formar-se per a ser en un futur uns grans professionals i sobretot que creixin com a persones i no perdin la vessant vocacional i humanitària de la professió.

Advertisements

Quant a CAP Turo de la Peira

Centre assistència primària Nou Barris Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Ens interessa la teva opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s