L’estrès: com es manifesta, com podem prevenir-ho

by Brittney Bush

by Brittney Bush

L’estrès és la resposta del cos a condicions externes que pertorben l’equilibri emocional de la persona. És una reacció excessiva del cos o la ment a causa d’una sobre-estimulació de l’entorn i la incapacitat de disminuir l’estat d’alerta.  En determinades circumstàncies aquesta tensió corporal i mental desemboca en una malaltia. En un origen l’estrès és beneficiós per a la majoria d’animals, ja que n’assegura la supervivència en moments de perill (accidents, amenaces de depredadors…) i els permet reaccionar davant una situació d’amenaça per alguna acció traumàtica, tòxica, infecciosa, psicològica, etc.

Qualsevol succés que generi una resposta emocional, pot causar estrès; això inclou tant situacions positives (el naixement d’un fill) com a negatives (pèrdua d’ocupació). L’estrès és sempre una resposta de caràcter fisiològic; davant un agent estressant, extern o intern, es produeix una segregació d’hormones que produiran canvis a distància en diverses parts de l’organisme.

Aquest fenomen és un particular mecanisme de defensa, tanmateix quan aquest estrès perdura quan desapareix l’amenaça pot començar a generar conductes i reaccions excessives o inadaptades a les noves circumstàncies,  que pot transformar-se en un mitjà d’autodestrucció, si permetem que ens sobrepassi i no ho manegem de forma eficaç.

Per què ens estressem?

Es tendeix a creure que l’estrès és conseqüència de situacions externes a nosaltres, però en realitat es tracta d’un procés en el qual interaccionen les circumstàncies de l’entorn i les nostres respostes cognitives, emocionals i físiques. És a dir, que sol ser la nostra interpretació el que potencia una reacció negativa d’estrès, més que la situació a la qual ens enfrontem.
Podem dividir en classes les causes de l’estrès:

Fisiològiques: a vegades les malalties del cos augmenten la tensió interior de la persona produint una reacció negativa en el camp emocional.
Psicològiques: crisis vitals per esdeveniments importants, relacions personals conflictives, condicions laborals frustrants, etc.
Socials: canvis socials inevitables que suposen noves metes a aconseguir.
No obstant  això només ens proporcionarà una idea aproximada, ja que és la combinació d’agents de diversa procedència el que acaba provocant respostes excessives.

Com es manifesta l’estrès?

L’estrès es pot manifestar a través de:

Emocions/Pensaments: ansietat, caràcter irritable, inestabilitat de l’ànim, dificultat per concentrar-se, excessiva autocrítica, oblits.
Conductes: reaccions impulsives, tracte brusc als altres, augment del consum de tabac o alcohol, augment o disminució de la gana.
Símptomes físics: mans fredes o suoses, molèsties d’esquena o coll, alteracions del son, mal de cap, fatiga, problemes digestius.

Com podem prevenir l’estrès?                                                                

by livin' Spoonful

by livin’ Spoonful

 

No podem viure sense estrès, però afortunadament hi ha mitjans de poder fer-li front i viure amb major serenitat. Aquestes estratègies poden ajudar:

Incorporar alguna pràctica relaxant. Buscar activitats per renovar-se físicament i psicològicament: descans, activitats d’oci, tècniques de relaxació, activitats físiques com caminar o nedar.
Cuidar la alimentació. Mantenir una dieta saludable i evitar l’abús de cafeïna i alcohol.
Distingir entre el que ‘es pot fer’ i el que ‘no es pot fer’; tots tenim límits.
Prioritzar les activitats per poder gestionar el  temps de forma més eficaç.
Aprèndre a explicar el que ens passa.
Dónar permís per dir ‘no’ i per sentir el que es sent.  stres4
Proposar-se metes realistes i realitzables.
Procurar un equilibri entre les obligacions i els plaers.
Reforçar quan s’aconsegueix un objectiu.
Si es volen realitzar canvis, és millor començar per aquells que siguin més petits. Recordar que és més fàcil afegir noves conductes que eliminar antigues.
Descobrir i expressar els sentiments: expressar el que se sent sense fer mal als altres.

Tractament
Si els símptomes d’estrès persisteixen durant diverses setmanes, serà necessària una avaluació mèdica. Demana  una consulta al teu Centre de Salut.

Font: Cristina Sanchez Ceballos (psicóloga) Pfizer.

Quant a EAP Turo-Vilapicina

Centre Atenció Primària. Nou Barris. Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de família, Notícies, Promoció de la Salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Ens interessa la teva opinió